23 Ekim 2015 Cuma

Fırında Çikolatalı Ahududulu Mousse (Mus)



Bence bu mus tarifini çok seveceksiniz. Sıcak süt içerisinde yumurtalar pişirilmiş olsa dahi içime sinmiyordu. Tarifi ilk gördüğümde brownie gibidir yahu bu demiştim. Haydi görüntüsü de bir nebze benziyor ama tadı asla. O köpüksü dokusunu tek lokma da anlaşılıyor. Kekimsi bir görünüşü var doğru ama tadı,dokusu asla benzemiyor. 

Köpüksü, ıslak tadını yakalamak için fırında çok pişmemesi gerekiyor. Tarifte aynen şöyle yazıyordu; Fırından alındığı zaman ortası henüz sertleşmeye başlamış olmalı ve musa hafifçe parmak bastırıldığında içeri batmamalı ve yaylanmamalıdır...

Çikolatalı tatlılarda orman meyvelerini seviyorum bu yüzden ben ahududu ekledim. Böğürtlen, karadut, frenk üzümü, vişne hepside çok yakışır. Bazı insanlar tatlı ekşi uyumunu sevmez eğer böyle bir durum varsa eklemeseniz de olur.




Caroline Bretherton'ın Adım Adım Kekler kitabından uyarladım.


Malzemeler

290 gr bitter çikolata
60 gr sütlü çikolata
250 gr tuzsuz tereyağ (küp şeklinde kesilmiş)
250 gr şeker
5 büyük yumurta( akları ve sarıları ayrılmiş şekilde)
1 tutam tuz
Ahududu
Üzeri için pudra şekeri veya da kakao






Yapılışı

26 cm lik kelepçeli kalıp kullandım

Fırınımı 180 dereceye ayarladım.  Benmariyi kurdum ( Kaynayan su dolu bir tencere üzerine ısıya dayanıklı bir kap yerleştirin, kap hiç bir şekilde suya değmemesi gerekiyor) Tereyağ ve çikolatayı benmari olarak erittim. Pürüzsüz olacak şekilde karıştırdım. Soğumaya bıraktım.

Soğuyan çikolatalara şekeri ekledim, mikser ile şeker eriyene kadar çırptım. Teker teker yumurta sarılarını ekledim. Yumurta sarıları harca homojen bir şekilde karıştıkça ekleyin.

Ayrı bir kapta yumurta aklarını bir tutam tuz ile çırpmaya başladım. Kabın temiz ve kuru olmasına dikkat edin aksi taktirde yumurta akları kabarmaz. Mikser ile 8 rakamı yaparak çırptım. 

Çikolatalı karışıma yumurta aklarını 3 adımda karıştıkça ekledim. Yumurta aklarına söndürmemeye dikkat edin ve spatula ile yavaş bir şekilde karıştırın.

Çember kalıba harcı döktüm ve 3 cm aralıklarla ahududu ekledim. Yaklaşık 35 dakikada pişti. Çok kabaracak ama sonra sönecek :)

Çırpılmış krema, dondurma artık nasıl isterseniz o şekilde yiyebilirsiniz:)


Orjinal tarifinde 1 saat pişirilmesi yazıyordu. Fırından fırına farklılıklar gösterebilir o yüzden kontrollü bir şekilde pişirmek gerekiyor 35 dakikada ben fırından aldım dokusu da fotoğraflardaki gibi oldu :)

Bir not daha var o da şöyle ki sakın tamamen soğumadan kesmeyiniz :)








2 yorum:

  1. Ahududu eklemesem olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böğürtlen eklesem onun yerine tadı kötü olmaz dimi

      Sil