8 Ağustos 2015 Cumartesi

Vişneli ve Beyaz Çikolata Parçalı Brownie





Tatlı ile ekşinin aşkı :) Ekşi her zaman bana daha cazip gelmiştir  Elime mis gibi vişneler geçti, içleri kurtsuz :D  Brownie yapmayı biraz daha ertelemeyi  düşünüyordum ama vişneleri gördüğümde dayanamadım. Vee 2 gün üst üste bizim evde browni yapıldı:) Standart Amerikan tarifi bir brownie ... Brownie için en önemli olan tereyağ ve çikolatanın kaliteli olması. Kullanılan tepsinin boyutuna göre  ölçüsünün yapılması gerekiyor. İnce veya çok kalın olmaması lazım. Güzel bir brownie'nin içi ıslak, üst kısmının gevrektir. Brownie'nin fırında pişme süresi ve güzelce oda sıcaklığında soğuması önemli. Aman sıcak sıcak sakın kesmeyin, sabırlı olun ve soğumasını bekleyin.


Herkesin damak tadı farklı bu yüzden brownieler de farklı farklı pişer:) Dokuları, neyli oldukları kişinin kendi meselesi birazda. Ben ıslak, nemli seviyorum. Fındıklı, çilekli, beyaz çikolatalı, vişneli frambuazlı ... Farklı farklı malzemeler seç beğen yap işte :D
İllaki ben beyaz çikolatayı kullanırım. Olmasa da olur tabi ki de. Tarife güzelce uyarsanız muhteşem bir browniye hazır olun :D Normalde browniler de un miktarı normal keklere göre daha azdır ve kabartma tozu kullanılmaz. Ben dayanamadım çay kaşığının yarısı kadar tarife ilave ettim. Sakın fazlaya kaçmayın !







Malzemeler;


  • 240 ml lik su bardağı ölçüsü 
  • 26 cm lik kare tepsi ölçüsü

150 gr tuzsuz tereyağ (oda sıcaklığında küp küp doğranmış)
150 gr %70 kakao oranlı bitter çikolata
30 gr sütlü çikolata
1 paket vanilin
1 çay kaşığının yarısı kadar kabartma tozu (olmasa da olur ama eklerseniz eğer sakın ölçüden fazlası olmasın)
1 tutam tuz
250 gr şeker (1+1/4 su bardağı)
150 gr un (1 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
4 adet orta boy yumurta
Çekirdekleri çıkartılmış vişne (Yaklaşık 20 adet kadar kullandım)
40 gr beyaz çikolata






Yapılışı;


Brownie tepsisine yağlı kağıdın kenarları tepsinin dışında kalacak şekilde yerleştirdim. Su dolu bir tencerenin üzerine ısıya dayanıklı bir kase yerleştirdim. Kasenin suya değmemesi gerekiyor  ! (Benmari) Tereyağ ve çikolatayı kaseye erittim ve eridiğinde ocaktan aldım. Şekeri ekleyerek güzelce karıştırdım. Oda sıcaklığında ılımasını bekledim. Bu arada fırını 180 dereceye ayarladım.
Yumurtaları ve vanilini çikolatalı karışıma ekleyerek karıştırdım. Yavaş yavaş unu ekledim. (kabartma tozunu ekledim) Pürüzsüz bir şekilde olacak şekilde karıştırdım. Harcı tepsiye spatula ile güzelce yaydım. Üzerine vişneleri serpiştirdim. Beyaz çikolatayı rendeledim
.


Fırının orta kısmında 28-30 dakika pişirdim. Kenarları sertleştiğinde ortası yumuşak kaldığında tamamdır. Pişmiş demektir.

Fırından çıkardıktan sonra 5 dakika tepsisinde soğusun sonra dikkatli bir şekilde yağlı kağıdı tutarak tepsisinden çıkardım. Soğumadan sakın kesmeyin. Dinlensin mutlaka ! 






2 yorum: