5 Eylül 2016 Pazartesi

Fındıklı Kaymakpare çok asil !



Bizim oralarda un helvasını lavaşa sarıp öyle yerler... Birde güzel olur ki of canım çekti. Doğumda, ölümde, düğünde, mevlütler de lavaş arasına bulanan helvadan konulur bir güzel sarılır ve öylece dağıtılır. Hatta erkek çocuk doğduğunda 40'n da dedesi koca kazanla helva bulatır. Sonra erkek helvası diye lavaşlara sarılarak herkese dağıtılır. Kız çocuk doğduğunda ise 40'n da baklava dağıtılır... Eee bu erkeğe helva bulanıyor da kıza niye bulanmıyor derseniz ki dersiniz bende merak etmiştim... Malum un kavruldukça renk alır, sütle buluştuğunda kıvam alır yani erkek çocuğunun hamuru, rengi güzel olsun diye helva bulanıyor. Baklava meşakkatli ... Tatlı, yani kız çocuğunun da bahtı güzel olsun diye baklava dağıtılır... Böyle gelmiş böylede gider inşallah :) Bir ayırım yok sadece incelik var ...

Bu kaymakpare helvamsı çok güzel oluyor. İlk yediğimde bayılmıştım. Yeniliğe açık olmayanlar için on numara alternatif ... Babaannem değişik tatlardan nefret eder bu kaymakpareye bayıldı... :D

Ya birde çok basit :D Birazını buzluğa attım çıktığında nasıl olur bilemiyorum. Tüketecek insan bulamadığımdan buzluğum doldu taşıyor zaten :D Misafir her zaman kabulüm. Buyurun gelin :P

Fındık eklemesenizde olur. İlk denediğimde fındık eklememiştim ama ben böyle cevizli fındıklı daha çok seviyorum :)




Malzemeler;

200 gr kaymak
200 gr sıvıyağ
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
un
1 su bardağı iri dövülmüş fındık


Şerbeti İçin;

200 ml lik su bardağı kullandım

3 su bardağı su
2 su bardağı şeker
2 ,3 damla limon suyu






Şerbet Yapımı;

Su ve şekeri tencereye alıp güzelce karıştırın. Ocağın orta ateşinde kaynasın. Kaynayan şerbeti kısık ateşe alıp 2,3 damla limon suyu ekleyin. 5 dakika daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakın.



Hamurun Yapımı;

Şimdik....

Derin kasenizi hazırlayın :)
200 gr lık kaymağınızı kaseye alın. Kaymağın kabına, kaymağın boyutu kadar sıvıyağ ekleyip kaseye boşaltın. Mantığı şöyle kaymağınızın miktarı ne kadarsa o kap miktarı kadarda sıvıyağ ekliyorsunuz. Vanilini ve kabartma tozunuda ekleyin. En son kontrollü bir şekilde unu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan bir hamur elde ettiğinizde tamamdır. Fındığı da ekleyin ve son kez yoğurun.

Fırın tepsinize yağlı kağıt serip, Hamurdan cevizden biraz küçük parçalar koparıp yuvarlayın. Tepsinize aralıklarla dizmeyi unutmayın :)

175 derecelik fırında pişirin:) 15,20 dakikada pişiyor. Yinede fırından fırına değişiklikler olabiliyor o yüzden kontrol edin.  Kaymakparenin tabanı kızarmışsa hazır demektir. Süre değişebilir:)

Fırından çıkan kaymakparelerinizi 2 dakika kızgınlığının gitmesini bekleyin :) Soğuyan şerbetinizi derin küçük bir kaseye alın. Teker teker çatal ile kaymakpareyi şerbete batırın 10 saniye kadar bir süre yetiyor. 

Diğer türlü tepsiye dökelim şerbeti gitsin diyebilirsiniz ama benden tavsiye yapmayın. Böyle yaptığım için ilk yaptığımda uyarıyorum :D Çok fena şerbeti çekiyor ve yapışkan bir hal alıyor. Çatalla kaymakparenizin tabanından alarak şerbete tek tek batırın :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder