21 Ekim 2015 Çarşamba

Karamelli Havuçlu Kek

                                                                                                                                                                        


Yine bir kekte buttermilk kullandım.  Buttermilk yani sütü ekşitmek sanmayın ki bozuk süt, tam tersi sütü bozmadan ekşitmek. Sütün bozulmadan ekşitmenin yöntemi de sirke veya da limon suyu ile 10,15 dakika kadar bekleyerek ağırlaşmasını sağlamak. Sonuç olarak akışkan, kremaya benzeyen ve pıhtılaşan bir hal alıyor. Kabartma tozu, karbonat veya da soda ile kullanıldığında ekşitilen sütte ki karbondioksit açığa çıkıyor. Ee bu taneler açığa çıktığında ise büyüyorlar ve kekler efsane oluyor:)


Kek içerisinde kullandığım kuru üzümleri 2 parça olarak kestim ve bir güzel unladım. Bu şekilde yaparsanız dibe çökme olmayacak ve birbirlerine yapışmayacaklar.

Sürekli keki kalıptan çıkaramıyoruz diye yorumlar gelmişti . Şöyle yapıyorum, margarin bizim hayatımızda olmasa da maalesef kek kalıplarını yağlamak için kullanıyorum. Tereyağı ve sıvıyağını denedim ve keki kalıptan çıkarmakta zorlandım. Margarinle her tarafa gelecek şekilde ince bir tabaka şeklinde yağlıyorum. Sakın çok fazla yağlamayın bu sefer kekin kabarmasını önler. Neyse yağladıktan sonra kalıbın her tarafını unluyorum. Fazla unu da kalıbı ters çevirerek hafifçe vuruyorum ve kurtuluyorum :)

Kek için bütün malzemelerin en az 2 saat önceden buzdolabından çıkarılması gerekiyor. Oda sıcaklığında olması önemli !








Malzemeler

240 ml lik su bardağını ölçü olarak kullandım.


4 adet büyük yumurta 
2 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ekşi süt (buttermilk)
1 paket vanilin
3,5-4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
2 tatlı kaşığı tarçın
3 adet havuç rendesi
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı kuru üzüm
1 adet limon







Ekşi Süt Yapımı;

Sütün içerisine,  yarım limon suyunu ekledim üzerini kapatarak 10 veya da 15 dakika bekledim. Bu şekilde tamamdır.


Kek Hamuru;

Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelecek şekilde mikser ile çırptım. Bu da yaklaşık olarak 10 dakika falan sürüyor. Ekşi süt, sıvıyağ, vanilin ve tarçını ekledim ve bir çırpıcı ile karıştırdım. Unu ekledim. Yumurtanın büyüklüğüne göre un miktarı değişebilir o yüzden kontrollü bir şekilde ekleyin. Boza kıvamında ne katı ne sıvı bir hamur olacak. Havuç rendesi, ceviz ve üzümüde ekleyerek karıştırdım. Sıra kabartma tozu ve karbonata geldi. Hamura ekledim üzerine kalan yarım limon suyunu sıktım ve kek hamuruna karıştırdım. Hiç beklemeden kek kalıbına döktüm. 180 derecede kokusunu alacak şekilde pişirdim. Fırını önceden ısıtmıyorum :) Kürdan testi yaptım. :) Keke kürdanı batırdığınız da temiz çıkıyorsa tamamdır ...







Karamel İçin Malzemeler;

240 ml lik su bardağını ölçü olarak kullandım.

1/2 su bardağı toz şeker
100 ml krema
1 çimdik tuz


Karamel Yapımı;

Şekeri sos tavasına aldım ve kısık ateşte hiç karıştırmadan erittim. Ara sıra alt tabanında eriyen şekerin yüzeye çıkması için tavayı hafifçe salladım. Yanmasın dikkat edin !  Bundan sonra kremayı 3 adımda karıştırdıkça ekledim. Burada hızlı olmak gerekiyor hızlı bir şekilde karıştırılmaz ise topaklanmalar olabilir. Sonrada bir çimdik tuzu ekledim. Tamamdır :)

İlk karamel yapımı denemelerimde elim alışmadığından topaklanmalar oluyordu. Zamanla ilmini ucundan kapıyor insan ve topaklanmalar olmuyor. Eğere böyle bir durumla karşılaşırsanız. Süzgeçten süzün, ben öyle yapıyordum :D



1 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor. Aynısını yapmak istiyorum fakat fırınızı niye önceden ısıtmiyorsunuz merak ediyorum?

    YanıtlaSil