21 Ocak 2016 Perşembe

Leylek Giliği ( Krepin Babaannesi:))



Leylek Giliğide neymiş ...





Kısaca, krepin babaannesi :D Başka yerlerde yapılıyor mu bilemiyorum. Babaannem küçükken çok yapardı. Krep çıktı bizim gilik unutuldu :D Sadece un, süt birde maya...  Sadece su ile yapanlarda var . Yumurtada yok tabiki. Öyle krep görünümlü ama dokusu çok farklı, bir milyon gözenek oluşuyor. Hatta ben yaptığımda komşu gelmişti. Yedikten sonra rahmetli annem yapardı dedi ve annesini hatırlattığım için dualar ettii :) Komşuda akıtma denir dedi. Annem eliyle akışkan bir hamur yoğururdu sonrada eliyle alıp sac üzerine akıtırdı dedi. Zamanın genci ben mikser ve kepçe ile yaptım bu işi :D

Normalde çay tabağı büyüklüğünde yapılıyor ama ben krep tavasında yaptım. Bizim burada üzüm pekmezi ve ceviz ile yenir bu tür hamur işleri. Benim için birde olmazsa olmaz tahin var . Öyle peynir arası falan değil. Krepi rulo yaparsın pekmeze, tahine batırırsın ohh birde çay tamam haydi afiyet olsun :D







Malzemeler



1 kilo süt

3,5 -4 su bardağı un
1 paket instant kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker


Bütün malzemeleri bir kaba aldım ve mikser ile çırptım. Bardak ölçünüzü bilemiyorum o yüzden unu tam yazamadım. Akışkan standart krep kıvamı olacak. Ben 240 ml lik su bardağından kullandım. 3,5 su bardağı un ekledim. Kontrollü eklemekte fayda var.

Güzelce homojen olan hamuru 15 dakika dinlendirdim. 

Yaparken krep tavası kullandım. Normalde gram yağ olmuyor ama ben ne olur olmaz diye tavaya 1 tatlı kaşığı sıvıyağ koydum ve peçete ile her yere gelecek şekilde silerek fazlalığı aldım. Kısık ateşte tavamın ısınmasını bekledim. Tava ısındıktan sonra çorba kepçesi ile hamurumdan aldım ve krep tavama döndürerek döktüm. Kenarlarından hafif kalkmaya başladığında, diğer yüzünü çevirerek iki taraflı kızarttıktan sonra tamamdır . Bu kadar :D










4 yorum:

  1. Sevgili Büşra,
    Ben çocukken Bulgaristan'da akıtma (evet biz de akıtma deriz) için özel taşlar olurdu,soba üzerine konulan,onlarda yapılırdı bizde.Mayalı,sütsüz,krepten daha kalın,bazlamadan ince.Üzerine tuzlu tereyağı sürüp,peynirle yerdik.Bana da bunları hatırlattı yazı :)Senden en son tahinli keki denedim.Çok güzel oldu gerçekten.Sevgiler Mümine Mert

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar beğenmenize çok sevindim :) ohh sizin anlattığınız gibi daha güzel olur mis olur :)

      Sil
  2. 12 yasinda bir tarif canavariyim. Basit ve lezzetli her turlu tarifi denemeye calisiyorum. Bu tarifi pazar kahvaltisina yakisir buluyorum. Seni cok sevdim basarilarinin ve tariflerinin devamini dilerim.♡♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ooooo:) Teşekkür ederim güzel yorumun için :)

      Sil