25 Nisan 2016 Pazartesi

Çilekli Profiterol (koşşş:))






Favorim şu sıralar çikolata çilek ! Çilek bence artık görüntüden ibaret. İğrenç bir ilaç tadı ama yinede beyinlerimize aaaa çok lezzetli beee demekten vazgeçmiyoruz. Çilekle çikolata bence muhteşem ikili çünkü çikolata çileğe tat veriyor. Bazı çileklerin elma büyüklüğünde olmasına ne demeli...

Yoğurt için manda sütü kullanmaya başladım. Allahımmmm nasıl güzelll :) Buralarda büyük ihtimalle süte su katıyorlar. Çünkü yoğurt yerine fark etmeden ayran yapıyoruz. Yoğurt niyetine tüketiyoruz:D Şimdi birde keçi sütü ile yoğurt denemeyi düşünüyorum, deneyenler varsa bana yazsalar ne güzel olur :) Tadı nasıl olur kestiremiyorum. Ya kokarsa ! Birde işin garibi Tokat da manda ve keçi sütü bulamama gel İstanbul a bul ... Haydi canım İstanbul büyük şehir tamamda ne kadar güvenilir ne kadar temiz bu sütler... Şansa kadere yaşamaya başladık sanırım :)

Birde diğer sıkıntım. Tavuk ! Sanırım ben bu şekilde kafayı yiyebilirim. Tavuk eti yemiyorum burada, yumurta aldım o muhteşem gezen tavuk yumurtası diye offf hadi ordan. Bizimde tavuklar var o yumurtaların hepsi aynı renk aynı boy olmuyor. Dışarıda hayatta yemiyorum, kafamda milyonlarca sorular ya martı eti yiyorsam :D Bir kere tavuk eti beyaz olmaz. Kahvemsi olur. Öyle koca koca bonfile gibi göğüs etler olmaz canım... Ammannn düşün düşün bitmiyor. 

Gelelim profiterole ... Muhteşem bir kreması var... Şu hamurundan daha güzel bence en güzel hemde :D Profiterole ben çikolata sosu kullanmam güzel bir ganaj hazırlarım bu şekilde daha lezzetli oluyor. Çilek ekledim minik minik doğrayarak ... Muzda çok güzel olur belki denemedim bilemiyorum. Şu hamurunu standartlardan daha büyük yapıyorum. Toplamda 8 veya 9 adet oluyor. Porsiyonluk pasta ! Kremayı bir gece önceden yaparsanız eğer daha iyi oluyor ben öyle yapıyorum.




Choux Hamuru

1 kap = 240 ml lik su bardağı ölçüsü

1/3 kap + 1 yemek kaşığı su (95 ml)
75 gr tereyağ
1/3 kap süt ( 80 ml )
1 tatlı kaşığı toz şeker (4 gr)
1 çimdik tuz
1 kap un ( 110 gr)
3 adet büyük veya 4 adet orta boy yumurta

Fırını 165 dereceye ayarladım. Su, süt ve tereyağını tencereye alarak kaynattım. Tuz ve şekeri ilave ettim. Unu ilave ederek tahta kaşıkla hızlı bir şekilde 4,5 dk pişirdim. Ocağın altını kapattım ve hamurun ılımasını bekledim. Hamur ılıdığı zaman teker teker yumurtaları ekledim. ( yumurtalar hamura güzelce karıştıkça ekleyin). Sıkma torbasına düz duy takarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye küçük toplar şeklinde sıktım. Eğer sıkma torbanız yoksa 2 çorba kaşığı yardımı  toplar şeklinde yapabilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 35-40 dk kadar pişirdim.






Cream Patisserie


500 ml süt
3 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker (200 ml su bardağını ölçü olarak kullandım)
1 paket vanilin veyada 1 adet vanilya çubuğu
1 yemek kaşığı tereyağ
1 adet limon kabuğu rendesi


Sütü bir tencereye aldım ve vanilya çubuğunu açarak içini aldım ve süte ekledim. Bu şekilde pişirdim.

Derin bir kasede yumurta ve şekeri krema kıvamına gelecek şekilde çırptım. Unu ve nişastayı da ekleyerek çırpmaya devam ettim. Kaynayan sütten bir kepçe aldım ve yumurtalı karışıma ekledim ve çırpmaya devam ettim. Limon kabuğunu da ekledim ve karıştırıp, karışımı tencereye aktardım. Kıvam alana kadar çırpıcı ile karıştırarak kremayı pişirdim. Piştikten sonra ocağı kapattım ve tereyağını ekledim. Soğumaya bıraktım. 




Üzeri için Ganaj,

100 ml krema 
50 gr sütlü çikolata
50 gr %70 kakao oranlı bitter çikolata

2 çorba kaşığı çikolata kreması ( torku, saralle vs vs )

Kremayı sos tenceresine aldım ve tam kaynama noktasına gelmeden ocağın altını kapattım. Çikolataları ekledim ve güzelce karıştırdım. Oda sıcaklığında soğumaya bıraktım.

Bütün malzemeler soğuduğunda hamur toplarımı ortadan ikiye kestim.  Pastacı kremasından bolca ekledim. Küçük küpler halinde doğradığım çilekleri serpiştirdim. Üzerine çikolata sosu döktüm. Bu kadar ✌



Deneyenlere kolay gelsin :))




2 yorum:

  1. Aklimda tam da profiterol yapip içine çilek koymak vardi:) ne güzel yapmişsiniz hemen denemeli:)

    YanıtlaSil
  2. Bende bayıldım.Göze hitap eden müthiş bir tarif olmuş.Ellerinize sağlık...:)

    YanıtlaSil