26 Ağustos 2015 Çarşamba

Kızılcıklı ve Haşhaş Tohumlu Kurabiye






Önce sağlık dediler dediler takmadım ne oldu hasta oldum. Şu muhteşem sıcaklarda hasta olmak nasıl bir işkencedir yaşayan bilir. Zaten baygın oluyorsun birde sıcakların etkisiyle iyice fenalardaydım. Tabi hasta olunca insanda ne iştah oluyor neden hal. Yemek yemek bile bir işkenceye dönüşüyor. Bir lokma oluyor sana bin lokma. Bir haftayı geçti yolum mutfağa düşmedi. Ta ki düne kadar.





Kızılcıklar henüz tam olmamışken zaten aklımda kurabiye fikri vardı. Aslında kafamda hep kurabiyeyi çok sevmediğime dair bir tanı vardı. Sonra düşündüm niye böyle diye, sonuç şu ki hani biz küçükken sürekli yapılan mantar kurabiye vardıya heh işte o kurabiyeler beni bu düşünceye sevk etti. Şuan bile görmek istemediğim bir kurabiye. O şekli o tadı hatırlamak istemesem de unutmak mümkün olmuyor. Neyse böyle farklı kurabiyeleri seviyorum. Yapmasını da yemesini de... Yaparken bir heyecan oluyor. 

Tarifi çok kolay sadece bir gün kadar sabır gerektiriyor. Yani ben garanti olsun diye bir gün bekledim. Denediğiniz zaman 5,6 saat buzdolabında dinlendirmeniz de yeterli olacaktır. 

Rulo şeklinde buzdolanında 3 gün, buzlukta ise 1 ay kadar muhafa edebilirsiniz.






Malzemeler

1 su bardağı tuzsuz tereyağ (oda sıcaklığında ve küp küp doğranmış şekilde)
2/3 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta sarısı
1 tutam tuz
1 paket vanilin
2 su bardağı un
1/2 su bardağı kızılcık ( Kızılcıkları elma dilim şeklinde kestim:))
Haşhaş tohumu





Tereyağı ve pudra şekerini mikser ile pürüzsüz olacak şekilde çırptım. Yumurtayı, tuzu, vanilini ekledim birazcık daha çırptım. Unu ekleyerek ele yapışmayan tabir yerindeyse kulak memesinden hafif sert bir hamur elde ettim. Kızılcıklarıda ekleyerek son kez yoğurdum. Kurabiye hamurunu tezgaha alarak 25 cm uzunluğunda 5 cm eni olacak şekilde salam gibi bir şekil verdim. 

Orjinalinde limon kabuğu rendesi yok ben bir çay kaşığı kadar ilave ettim. Tercihe göre ilave edebilirsiniz.


Tezgaha bolca haşhaş tohumu serptim bir güzel kurabiye hamurunu merdane kullanıyormuş gibi yaparak haşhaş tohumuna buladım.

Alüminyum folyaya sararak buzdolabında 1 gün dinlendirdim. Buzdolabına kaldırdıktan yarım saat sonra çıkararak folyayı çıkarmadan şeklinin tam silindir olması için tekrar yuvarladım :) 5,6 saat dinlenmesi de yeterli olacaktır. Ama sakın daha az bir sürede buzdolabından almayın.




Buzdolabından çıkardığımda beklemeden hızlı hareketlerle 1 veya 1,5 cm kalınlığında dilimler keserek yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirdim. Her dilimde bıçağınızı silmeniz gerekiyor çünkü haşhaş tohumları kalırsa diğer dilimde şekil bozuklukları oluyor:)

Önceden ısıtılmış 180 derecede 20, 25 dakika kadar pişmesi gerekiyor. Üzerlerinin beyaz olması lazım.

Deneyenlere  kolay gelsin :)

5 yorum:

  1. Muhteşem fotoğraflara bayıldım

    YanıtlaSil
  2. Bende bunu en kısa zamanda deneyecegim.ve yapınca hemen size resmini gonderecegim inşallah ������

    YanıtlaSil
  3. mrb tereyagi kaç gr tahmini?

    YanıtlaSil