14 Eylül 2015 Pazartesi

İngiliz Ekmekleri (English Muffins)





Hani sabah uyanırsın her zamanki gibi üşengeç olursun ama canın bir şeyler de çeker. Hamur işi sıcak böyle pofidik pofidik hayallerin olur, çay olur, mis gibi peynirler vs vs ... İşte öyle bir sabahta bu İngiliz Muffinlerini yaptım. 

Aslında bizim bildiğimiz bazlama gibi. Hem öyle hemde değil ...
İçerisinde tereyağ ve yumurta olması bazlamadan ayırıyor.





İşte o sabahtan akşama kadar ben dünyaları yedim. 53 kiloluk insanım evde sıkıldım sıkıldım yedim yedim yedim sonunda bir tartıya çıktım 59 kilo geldim. Yahu bir insan 6 kilo nasıl yer demeyin yedim. Hayatımda ilk defa böyle bir şey oldu. Büşra yemiyorsun Büşra çok zayıfladın Büşra az yedin buyurun yedim 6 kilo ölüyordum gecesinde. Dahada tövbe ettim. Çok yedide çatladı denilecekti az kalmıştı. Ki ben öyle bir iki lokmayla doyan biriyim sanırım yılların patlamasını yaşadım. 6 kilo ne mi yedim :D Hiç bir fikrim yok tartıda bozuk değil, acaba kilomu aldım dedim ama ertesi gün tartıldım 53 kiloyum yedim yani ... Sıkılmak denilen şey var ya heh işte o konuda profesör oldum. Hepsi o yüzden :)

Aralarına ev yapımı biber ve domates salçası sürerek yedim bir deneyin kesinlikle :) Ertesi gün içinde kalanlarla tost yaptım. Ekmekleri iki parçaya ayırdım içine ince bir tabaka salça sürdüm. Kaşar peynir ve sucuk koyarak tostları kapattım. Piştikten sonra tostları tekrar ayırarak mayonez ve salatalık turşusu ilave ettim.





Böyle minik lokmalık atıştırmalıkları seviyorum. Hem sofrada ziyan olmuyor hemde insanın ruhu doyuyor hemde uğraştırmıyor.
Küçük yassı ekmekler öyle fırında falan değil döküm veya teflon yapışmaz tavada yağsız bir şekilde pişirilmesi gerekiyor.













Malzemeler



1 yumurta 
1 yemek kaşığı tereyağ (50 gr)(soğuk)
2/3 su bardağı su (160 gr)
2,5 su bardağı un (350 gr)
1 paket instant kuru maya (10 gr)
1 yemek kaşığı şeker (9 gr)
1 çay kaşığı tuz






Derin bir karıştırma kabına unu ve tereyağını aldım ve parmak uçlarımda tereyağını tamamen una karıştırdım. Ortasını açarak havuz şeklinde getirdim. Su, şeker, maya ve yumurtayı ekledim. Bir güzel yoğurdum. Tuzu ekledim tamamen karışacak şekilde tekrar yoğurdum. Hafif ele yapışan bir hamur oluyor. Kabın üzerini hava almayacak şekilde kapatarak 35 dakika kadar mayalandırdım.





Mayalanan hamurun şeklini vermeden önce tavayı ısınması için ocağa aldım. (Tavanın nasıl olması gerektiğini yukarıda yazdım) Yağlanmıyor.

Tezgahı unladım hamuru da hafif unladım merdaneyle 1 parmak kalınlığında açtım. Bardak ile keserek muffinleri tavaya aldım. Fotoğraftaki gibi kızarmaları gerekiyor. 

Ama şekil için bardağa ve merdaneye gerek kalmadan elinizle şekil vererek üzerine yassı olacak şekilde hafif bastırın.


Piştikten sonra ben üzerini hafif tereyağ sürdüm ve tuz serpiştirdim. Çok lezzetli oldu :)







7 yorum:

  1. Harika görünüyorlar, ellerinize sağlık, muhakkak bir kahvaltıda denicem :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Busra ici gozenekli gozenekli oluyor mu? Bazen kardesim getirir bana. Cok severim ben de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıcak sıcak yediğimden şuan tam cevap veremiyorum :D ama içini çeken yumuşacık ekmekler oluyor

      Sil
  4. Yavaş orta hızlı nasıl pismesi gerekli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısık ateşte ekmeklerin iki yüzüde kızaracak şekilde pişirebilirsiniz

      Sil