11 Aralık 2015 Cuma

Balkabaklı Cheesecake


Bir meyve ne kadar güzel ve büyük olabilir ? Ne kadar övgü hakedebilir yada ne kadar sevilebilir? Genelde insanların zevklerini, inançlarını yada yaşayışlarını asla sorgulamam kısaca banane ama balkabağını da sevmeyeni anlamam neden sevmez insan :D


Ee Tokat'ın asmalarını bilmeyen yoktur herhalde heh işte o yukarıdaki asmalarda bizim balkabaklarımız büyüdü. 20,25 kiloluk balkabaklarımız nasıl düşmeden büyüdü biz hala şaşkınız. Tabi bunlar babamın çılgın fikirleri :D Üff ne anlıyorsun ne olmuş yani derseniz, bu ayrı birşey ayrı bir mutluluk şuan yazarken bile heyecanlı bir şekilde yazıyorum :D Ne biliyim ya çok mutluluk verici hani o duvarları, yolları aşan arsız büyüme şekli çok hoş :D


Bunlardan hariç babamın diktiği süs kabakları var. Büyüdüklerinde boyuyorum ve sırayla asıyorum :D



Neyse işte babam bu dışı turuncu olan amerikan  kabaklarından da dikmişti ama büyümediler. Bizdekiler Mantova denilen balkabağı cinsi, su yeşili gibi rengi olan, kabukları kaya olan tatlı kabaklardır. Velhasılı kelam ben Allah'ın Büşra kulu elimdeki ile yetinmeyerek bu kabuğu turuncu olan kabaklara kafayı takmıştım. Sonra pazarda bu kabukları turuncu amerikan kabaklarını gördüm ve tohumlarını almak için kabak aldım.  Normal şartlarda balkabağını benim kesmem imkansız, o kadar güçlü değilim. Ama bu turuncu kabakları resmen salatalık keser gibi kestim. Var bunda bir iş, anlaşıldı ! Şaşırdım zaten, kokladım resmen salatalık kavun arası bir koku vardı içimden geçirdim kesin aşılanmış. Annem pişirdi kabağı ama hiç beğenmedik içi lif lif, nimete kötü denilmez de işte insan eliyle değiştirilenlere diyoruz maalesef :/ Yazık ! Cinsimi öyle bilmiyorum aslında bu cadılar bayramında şekil veriliyor ya böyle yumuşak dokusu olmasa veremezler. Belkide yenilmiyor vs vs bilmiyorum. Kısaca elindekinin değerini bil:D



Taa kabaklar büyürken çizkek yapmayı kafama koymuştum. Fakat lakin ama bu kadar güzel ve lezzetli bir şey olacağını kestirememiştim. Kabak tatlısı yer gibi ama çizkek gibide :D Yormadan, baymadan hafif bir kek oldu. Bence mevsim balkabağı iken kesin denemelisiniz.




Çizkek yaparken;

kullandığınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin, kalıbınızı alüminyum folyo ile kaplamayı unutmayın, peynirin fazla suyunu kesinlikle süzün ve kesinlikle piştikten sonra fırın içerisinde soğutun, piştiği an fırından hemen çıkarmayın,


Malzemeler


18 cm lik çember kalıp kullandım. 


Tabanı İçin Malzemeler


1 paket burçak bisküvi

2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ


Fırını 180 dereceye ayarladım.


Bisküvileri rondada çektim ve derin bir kaseye aldım. Eritilmiş tereyağını ekleyerek karıştırdım.


18 cm lik çemberin tabanına yağlı kağıt serdim. Çemberin etrafını 2 kat olacak şekilde alüminyum folyo ile kapladım. Bisküvili karışımı, çemberin tabanına çok bastırmadan serdim.


5 dakika ısıtılmış fırında pişirdim. Soğumaya bıraktım.






Cheesecake Karışımı


150gr krem peynir

100 gr labne peynir
2  adet orta boy yumurta
100 gr toz şeker
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı krema
1 su bardağı balkabağı püresi


Rulo kağıt havlularını derin bir kasenin içerisini 3 kat olacak şekilde yerleştirdim. Krem ve labne peyniri havlunun içerisine aldım. Üzerine de 3 kat olacak şekilde kağıt havludan yerleştirdim. Bu şekilde suları süzülmüş oldu. Tülbent içerisinde de süzebilirsiniz. Bu şekilde bana daha kolay geldi. Bu işlemi yaparken bütün malzemelerimi tezgahta hazır ettim. Böylelikle hepsi oda sıcaklığında oldu.



Balkabağı Püresi;


4 su bardağı küp küp doğranmış balkabağını tencereye aldım ve üzerini hafif geçecek şekilde su ekleyerek pişirdim.(şeker yok) Parçalar küçük olduğundan pişme süreside kısa oluyor. Çatal batırarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.

Pişen balkabaklarının süzgeçle suyunu süzdüm ve ayrı bir kaba aldım. Çatal ile ezdim. Buradan toplamda 2 su bardağı balkabağı püresi çıkıyor.  


Başlıyoruz :)


Fırını 160 dereceye fansız ayarladım. Fırın tabanına geniş ısıya dayanıklı su dolu bir kase koydum.


Peyniri derin bir kaba aldım ve krema kıvamına gelene kadar mikser ile çırptım. Şekeri ekledim ve şeker eriyene kadar çırpmaya devam ettim. 


Yumurtaları teker teker karışıma ekledim. Bir önceki güzelce karıştıktan sonra diğer yumurtayı eklemek gerekiyor.


Nişastayı ve vanilyayı ekledim karıştırdım. Krema ve balkabağı püresinide ekledim ve karıştırdım.


Cheesecake karışımı hazırladığım tabana döktüm.


Fırında 45-55dakika kenarlar sabit, ortası hafif sallanan kıvamı alana kadar pişirilmesi gerekiyor. 40'ıncı dakikada fırını açtım ve kontrol ettim. Yukarıda yazdığım gibi bir durum varsa tamamdır pişmiştir. 30 dakika fırın kapağına tahta kaşık sıkıştırarak aralık şekilde beklettim. 


Buzdolabında en az bir gece beklesin:)


Üzeri İçin;


1 su bardağı balkabağı püresine, damak tadınıza göre kontrollü bir şekilde pudra şekeri ekleyerek karıştırın. Servis etmeden önce güzelce cheesecake in üzerini kaplayın. 

Annem zaten balkabağı tatlısı yapmıştı bu yüzden ben hazır yapılmış balkabağı tatlısını ezerek üzerini kapladım. Kalan 1 su bardaklık karışım da başka tarifler için yol  aldı :D


Şu şekilde de yapabilirsiniz, püre için pişirdiğim balkabağı ölçüsünü yarıya indirerek haşlayın, kalan balkabağını bir tencereye alıp damak tadınıza göre şekerleyerek hafif üzerini geçecek kadar su ekleyip pişirebilirsiniz. Damak tadınıza göre yazıyorum, çünkü bizim evdeki balkabağı tatlısı neredeyse şekersiz yapılıyor. Biz alıştık ama siz sevmeyebilirsiniz :D 






3 yorum:

  1. Merhabalar, sizi severek takip ediyorum. Ne güzel böyle tarifler paylaşmanız, sakıncası yoksa krem peynir ve labnenin markasını yazar mısınız? Çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. İyi günler Büşra hanım 24 cm lik kalıpta yapmak istiyorum ölçüleri iki katına arttırmak yeterli olur mu acaba

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir tarif mutlaka denicem bal kabağı çok severim kesinlikle güzel olacaktır...

    YanıtlaSil