31 Ocak 2016 Pazar

Pamuk Poğaçalar Burada Gel Vatandaş Gelllll :)




Dedim, Allah'ım ben yapıyorum sen bereketlendir nasibini arttır inşallah ... Böyle başlayınca, hamurda kekde güzel oluyor:) Ne diyordu ünlü bir reklam hayat paylaştıkça güzel yada böyle değildi kirlenmek miydi :D her neyse işte öyle...


Ufak bir tavsiye bence okuyun :) Emine Şahin, Gerçek Ekmek... Benim için merak ettiğim aydınlatıcı bir kitap oldu. Eğer meraklıysanız mutlaka kütüphanenizde yer almalı.

Burada hamurun güzel bir şekilde mayalanması için en önemlisi mayanın süt ve şeker ile beraber güzelce aktif halde olması gerekiyor. Sütün ılık olması gerekiyor, parmağınızı yakmayacak. Eğer çok sıcak olursa maya ölür aksi durumda soğuk olursada aktifleşmez. Ve maya şekeri çok sever :) Mayanın hızlı bir şekilde çabucak neredeyse aktifleşmesini sağlar ...Unun glütenli olması gerekiyor, glüten miktarı az veya da hiç olmayan unlarda kabarma miktarı belli ölçüde olur. Kısaca aynı kekde olduğu gibi bütün malzemeleriniz oda sıcaklığında olsun :))

Bu hamur ile bir sürü poğaçalarım oldu. Zeytinli, peynirli, haşhaş ezmeli ve çikolatalı yaptım. 





Malzemeler

240 ml lik bardak ölçü olarak kullandım

2 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su
1 adet yaş maya
1 adet yumurta
2 silme çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un ( bu tabiri sevmesemde öyle :D)

Üzeri için;
2 adet yumurta sarısı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
susam

Fırını 100 dereceye ayarladım. ( Fırın mayalanması için)

Sütü sos tenceresini aldım ve ılık olması için ocağa aldım. Parmağımı yakmayacak durumdayken ocaktan aldım. Derim bir yoğurma kabına sütü aldım. Maya ve şekeri ekleyerek kabın üzerini kapattım. 5 dakika yeterli. Un harici bütün malzemeleri ekledim. Kontrollü bir şekilde unu ekleyerek ele hafif yapışan yumuşacık bir hamur yoğurdum. Güzelce kabın üzerini kapatarak 45 dakika kadar mayalandır. 

Gerisi kafama göre istediğim malzemeleri ekledim. Tepsiye geniş aralıklarla dizdim. Yumurta sarılarına sıvıyağını ekledim güzelce karıştırarak poğaçaların üzerine sürdüm. Susamda serpiştirdim. Fırını kapattım ve poğaçaları doğru fırına verdim.15 dakika fırın mayalanması olduktan sonra 180 derecede üzeri güzelce kızarana kadar pişirdim:)



3 yorum:

  1. Mayalandırmayı sürekli yüzüme gözüme bulaştıran biri olarak soruyorum, 15 dakika fırın mayalandırmasından sonra fırını 180 dereceye ısıtırken, tepsi fırında mı kalıyor? Bir de aldığı kadar un için bir aralık olamaz mı, bardak ölçüsü olarak :) teşekküler, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen önce 100 dereceye ayarlıyorum fırını poğaçaları fırına verdiğimde fırının derecesini kapatıyorum. 15 dakikadan sonra fırından çıkarmadan 180 dereceye ayarlıyorum. un içinde şöyle yapabilirsiniz, kontrollü bir şekilde 1 bardak un ekleyerek yoğurun. Ne söylesem yalan olur ama 4,5 veya da 6 bardak un :/

      Sil
  2. Bunu kuru mayayla nasıl yapabiliriz?

    YanıtlaSil