7 Eylül 2016 Çarşamba

Yumuş yumuş poğaçalarrrrrr ....





Her pazar bizim evde poğaça pişiyor... Her seferinde hamurunu kafama göre yoğuruyorum. Bu yüzden sanırım hiç bir zaman net un miktarı yazamayacağım. Ya bu sefer ölçerek ekleyeyim diyorum ne oluyor anlamıyorum  veee unutuyorum. 

Bir hamurdan 3,4 çeşit poğaçalar yapıyorum. Miktarı en fazla olan çikolatalı poğaçalar oluyor. Biraz zeytinli, biraz peynirli vee en güzeli haşhaşlı :)

Bence hamurunuzun güzel kabarmasını istiyorsanız 42 gr lık yaş mayalardan kullanın. Kuru mayalar çabuk aktifleşmiyor. Yaş mayalı hamurların mayalanma sürelerini geçirirseniz kokusuna katlanmak zorunda kalırsınız. Ben 40 dakikayı geçirmiyorum. Eğer sıcaklık fazla ise 30 dakikada yeterli oluyor. 

Hahah şuan penceremden içeri hamur kokusu geliyor. Hatta maydonozlu ve peynirli gözleme... Tereyağ kokusunu da alıyorum. Allahımmm çok canım çekti :D 

Neyse :)




Bazı insanların yoğurduğu hamurlar daha çabuk kabarır bazılarınki ise daha geç. Bu insanların vücut ısısından kaynaklanıyormuş Değişik :)

Hamur için kullandığınız sıvı malzemeler oda sıcaklığında olsun. Mayanın aktifleşmesi için önemli. Mesela sütü hafif ısıtırım. Maya ve şekerle güzelce karıştırarak 5,10 dk falan beklerim.  Sonra diğer malzemeler. En sonda tuzu eklerim. Bazen yumurtalı bir hamur yoğururum bazende yoğurtlu :) hani o anki ruh halime bağlı. Bazen sütü ekşitirim o şekilde bir hamur yaparım. Aslında bütün mesele su, maya ve un 3'lüsü birleştiğinde illaki hamur olacak sadece gerisi kalbimizden kopanlar da :) Şu sıralar hamurlarım hep mahlepli... Ev mis gibi kokuyor o kokuyu sevdiğimden ekliyorum. 1 çay kaşığı yeterli oluyor fazlası zarar... Denedim çünkü :D

Şuan temel bir hamur tarifi yazıyorum. 




Malzemeler;

1 su bardağı ılık su
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı şeker
1 adet yaş maya (42 gram olanlardan yaş maya kullanmak istemezseniz eğer 2 paket instant kuru maya kullanın)
1 silme yemek kaşığı tuz
Un
1 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı mahlep (isteğe bağlı, ben ekliyorum mis gibi kokuyor ev :))


Süt, maya ve şekeri karıştırın ve 5, 10 dk bekleyin. Sonra diğer sıvı malzemeleri ekleyin. Kontrollü bir şekilde un ekleyerek yoğurmaya başlayın. Tuzu ekleyin. Ele hafif yapışan yumuşak bir hamur elde edin. Ben o ayarı bilemem derseniz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurabilirsiniz. 

Üzerini güzelce kapatın yaklaşık 40 dakika kadar mayalansın. Yani 2 katına çıkacak kadar mayalancak.

Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Isınmaya başlasın

Hamur mayalandıktan sonra elimi hafif sıvıyağa batırıp parçalar koparıyorum ve şekil veriyorum.

Malzemeler size kalmış nasıl isterseniz öyle poğaçalar yapın yapın :)

1 adet yumurta sarısına, 1 çay kaşığı süt, 1çay kaşığıda sıvıyağ ekleyin karıştırın ve poğaçalarınızın üzerine sürün. Çörek otu, susam, haşhaş tohumu ne isterseniz serpin. Sadece çikolatalı poğaçalarıma yumurta sürmüyorum. Sevmiyorum çünkü :)

Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizin. Isınmış fırınınızı kapatın. Tepsiyi fırına verin. 15 dakika ısınmış fırında mayalansın. Sonra fırınınızı 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.


Ohh mis pişmiştir. Çay demleyerek yemeğe başlayın afiyet olsun:)


1 yorum: