10 Temmuz 2017 Pazartesi

Zeytinli Açmalar ...








Peynirli, patatesli, çikolatalı, tahinli, zeytinli... Herkes farklı sever. Bu yumuş yumuş açmalar efsane oldu.
Ben pastahane  işleri olanları sevmem çünkü çok kötü yumurta kokarlar... Lokmalarında o tadı alıp kokuyu hissettiğinde ki mide bulantısı bence çok kötü... Nimete asla kötü demem denilmez çünkü ama insan eliyle nasıl yaptıklarını anlamadıklarım o kokular insanı itiyor. Ev yapımı olanlarda da kokuyor ama o iticilikte olmuyor. 

Birde sevdiğim bir olay var bilmem sizde katılır mısınız. Hani fırından sıcak sıcak çıkar poğaçalar, açmalar kokusu offf jet hızıyla yayılır bütün odaları buram buram doldurur. Sonraaa dayanamaz sıcak sıcak bir tane yersin offf tabi bir güzel midene oturur ama olsun:) Birdi, ikiydi dur üç tamam doydum dersin patlıycam çatlıycam o doyurucu şişkinlik hissiyle kıvransan da bence özet olarak mutluluğun tanımlarından :) Eee böyle tıka basa doymuşluk hissiyle uyursan da kaçınılmaz kabuslara hazır olmakta gerekir haha :D

Hemen tarifi yazıyorum. Bence kesin deneyin çok seveceksiniz hatta bu hamurla istediğiniz şekilleri istediğiniz malzeme ile yapabilirsiniz. Zaten eminim çoğu kişinin bildiği tarif. Klişedir ama on numaradır :)



Malzemeler;

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yaşmaya
un
2 çorba kaşığı kadar tereyağ (oda sıcaklığında)
Zeytin ezmesi


Üzeri İçin;

1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı pekmez
Çörekotu, susam


Süt, maya ve şekeri öncelikle karıştırarak 10 dk kadar bekleyin.  Suyu, sıvıyağını ekleyerek karıştırın. Kontrollü bir şekilde alabildiği kadar unu ekleyin unla beraber tuzuda ekleyin.  Hafif ele yapışan yumuşak bir hamur yoğurun. 45-50 dk kadar üzerini kapatarak mayalanmasını bekleyin.

Mayalanan hamuru tezgahı unlayarak alın. Küçük limon kadar bezelere ayırın ve yuvarlayın. Tezgahı hafif unlayın bir çay kaşığı kadar tereyağı ile bezeyi açın. Zeytin ezmesini sürün ve rulo şeklinde hamuru sarın ve iki ucunu birleştirin. Helezon şeklinde iki ucundan çevirerekten birleştirebilirsiniz



Yağlı kağıt serilmiş tepsiye açmaları aralıklı olacak şekilde yerleştirin. Yumurta sarısını, sıvıyağı ve pekmezi bir kasede karıştırarak açmaların üzerlerine sürün. En son olarak çörek otu ve susam serpin ...

Afiyet Olsun..



2 yorum:

  1. merhaba fırın ayarı ve süresi nasıl olmalı acaba

    YanıtlaSil
  2. merhaba, un miktarını yazmanız mümkün mü? Bir de ısı ne kadar olmalı? Tşk.

    YanıtlaSil