31 Ağustos 2015 Pazartesi

Böğürtlenli ve Çikolatalı Pasta






Şu sıralar zaman benim için değişik geçiyor. Denemek istediğim bir çok tarif var ama uzun süredir ilk defa günlerim biraz yoğun geçiyor. Sıcaklar güzel çarptı herkes gibi beni de, henüz kendime gelebildiğim söylenemez.Bu yaz mevsimini sadece sebzeleri, meyveleri için seviyorum. Birde mevsim geçişlerinde yemek içmek değişikliğine adapte olmak benim için sıkıntı olabiliyor. Kışlık hazırlıkları var ya heh işte o mevzu beni benden alıyor. O telaş, yapacakları düşünmek hoşuma gidiyor. Pazarlar mis gibi. Geçen pazarda bir kova böğürtlene rast geldim. Aslında her yerde var bizim buralarda ama toplaması bilindiği gibi zahmetli. Yinede toplayacaktım ama neyse ki gerek kalmadı. Belki dalından yemek için böğürtlen ararım :) Bilindiği gibi böğürtlenin tadı sadece dalından koptuğu anda vardır sonra kaçar :)
Neyse bu böğürtlenlerin yarısından çoğunu kışında kullanırım diye buzluğa attım. Buzluğu baya meyvelerle doldurduğum için annem söylendiği için bu sondu :D 

Kekler konusunda her zaman şanslıyımdır. Kabarmama ihtimalini belkide düşünmediğim içindir. Sizde böyle düşünün. Bu kek kabaracak ! Yinede düşüncemin ötesinde bir kabarma potansiyeli ile karşılaştım. Biraz daha kabarsaydı fırından taşabilirdi.p Mübalağa yapıyorum tabikide:) Bu pastanın kekini sadece ılık iken ıslatarak da yiyebilirsiniz. Yada ıslatmadan :) Islak lezzetli keki sevdiğim için pastaya çevirdim. Ben iki kata ayırarak kullandım ama siz bundan çok rahat 3 veya 4 katlı bir pasta yapabilirsiniz.




Arasına pastacı kreması falan yapmadım. Hazır paket işi kremaları falanda kesinlikle kullanmıyorum. Şu süt kremalarını üretenler iyiki varlar. Krem şantiyi süt kreması ile yapıyorum. Onlarıda kullanmak istemezseniz size alternatif olarak şunu önerebilirim. Bu yoğurt vs için alınan pastörize olmayan sütleri kaynattığınızda en sonunda yüzeyinde oluşan kaymağı alın ve buzdolabına 1 gece soğumaya bırakın. Ertesi gün mikser ile kremamsı bir kıvama gelene kadar çırpın. Bu kadar :D

Birde pastanın dilimlenmiş halinin fotoğrafını çekemedim. Pastayı akşam kestiğimiz için sabaha kalmadı :)



Pasta için; kek, ganaj ve krem şanti hazırlamanız gerekecek








Kek İçin,

Ölçü olarak 240 ml lik, su bardağı kullandım.

1 su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı süt 
1 su bardağı şeker
25 gr kakao
10 çorba kaşığı un
4 adet yumurta
1 fiske tuz
1 paket kabartma tozu
1 fiske karbonat
Yarım limon
1 paket vanilin







Sıvıyağ, süt, şeker ve kakaoyu homojen olana kadar bir kap içerisinde çırptım. Bu karışımdan 1 su bardağı aldım. (Keki ıslatmak için kullanacağım)

Yumurtaların sarılarını kakaolu karışıma ekledim. Aklarını da temiz kuru bir kaba aldım. (Kabın kuru olması önemli yoksa yumurta akları kabarmaz. Cam bir kapta çırpmanızı tavsiye ederim) 1 fiske tuz ile çırpmaya başladım. Kabı ters çevirdiğinizde düşmüyorsa kıvam tamamdır :)

Kakaolu karışımı, sarılarla beraber bir güzel çırptım. Vanilin ve unu ekledim pürüzsüz olacak şekilde spatula ile karıştırdım.

Yumurta aklarını, kakaolu harca 3 defada yumurta aklarını spatula ile güzelce karıştırdıkça ekledim. Bu önemli 3 defada ekleyin ve yumurta aklarını söndürmeden sakin hareketlerde sadece spatula ile karıştırın. 

En son kek hamuruna, kabartma tozu ve karbonatı ekledim.( Sakın karbonatı 1 fiskeden fazla eklemeyin kokusundan dolayı rahatsız olabilirsiniz) Üzerine limon suyunu sıktım. Spatula ile hızlıca karıştırdım ve hemen kalıbıma döktüm. Doğru 180 derecelik fırına... Yaklaşık 45,50 dakikada pişti. Kokusunu almadan fırın kapağını açmayın. Fırından fırına farklılıklar olabilir bu yüzden pişme süreci değişebilir. Sürekli kontrol edin ve en son kürdan testi yapın.


18 cm lik çember kullandım. Bu yüzden kalıpta yağlamaya gerek olmadığından, yağdan kaynaklı kekte çökme durumu olmadı. 

Fırını önceden ısıtmadım. Keki fırına verdiğim zaman derecesini ayarladım.





Ganaj,


200 ml  krema
80 gr bitter çikolata
80 gr sütlü çikolata
5 çorba kaşığı saralle


Kremayı sos tavasına alarak ocağa aldım. Tam kaynama noktasına gelmeden ocağın altını kapattım ve çikolataları ekledim. Çikolatalar eridiğinde çırpıcı ile pürüzsüz olacak şekilde çırptım.  Soğuması için mutfak tezgahının bir köşesine bıraktım. 

Ganajı keke başlamadan önce yaptım.






Krem Şanti

200 ml krema
3 çorba kaşığı pudra şekeri


Kremanın bir gece buzdolabında soğuması lazım ve kullanmadan yaklaşık 45 dakika önce buzlukta beklemesi gerekiyor.

Buzluktada soğuyan kremayı bir kaba alarak mikser ile 2,3 katına çıkacak şekilde çırptım. Pudra şekerini ekledim biraz daha çırptım ve tamamdır.

Pastanın arasına süreceğim zaman şantiyi hazırladım.

Uğraşamam derseniz paket olanlardan kullanabilirsiniz.








FİNAL :)

Soğuyan kekin üzerindeki fazlalıkları bıçakla aldım.  2 eşit parçaya kestim.  Dilerseniz 3,4 parçaya da ayırabilirsiniz.1 su bardağı kek harcından ayırdığım karışımın yarısı ile kekin ilk katını ıslattım. İncecik bir ganaj sürdüm ve şantinin yarısını sürerek her tarafına böğürtlen serpiştirdim. İkinci katta da aynısını yaptım ve pastamı ganaj ile kapladım. 




















2 yorum:

  1. Harikasın!:) bi sorum var o ganaj normal cikolata gibi sertlesiyo mu yoksa sos gibi akiskan mi kaliyo ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) İlk başta ganajı yaparak oda sıcaklığında beklerseniz kıvamı sertleşiyor ve rahatlıkla pastayı kaplanıyor.

      Sil